REF poziva poslodavce sa teritorije Republike Srbije da učestvuju u projektu “Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma”

Fondacija za obrazovanje Roma (FOR) je deo međunarodne fondacije (Roma Education Fundation REF), osnovane 2005. godine, koja je posvećena smanjenju jaza u obrazovanju između romskog i neromskog stanovništva. Sa aktivnom i rastućom mrežom predstavništava širom Centralne, Istočne, Jugoistočne Evrope i Turske, Fondacija pruža podršku u kreiranju i sprovođenju strategija obrazovanja koje doprinose uključivanju Roma i Romkinja u obrazovne sisteme. 

Od 2016. godine, FOR sprovodi projekat „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza 2“ uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Republike Nemačke – Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj. Projekat pruža tehničku podršku i efikasne mehanizme za borbu protiv diskriminacije, kao i stvaranje uslova u kojima mladi Romi i Romkinje imaju pristup kvalitetnom obrazovanju i efikasniji pristup tržištu rada.  Jedan od osnovnih ciljeva projekta je bolje pozicioniranje mladih Roma i Romkinja na tržištu rada uz kontinuiranu podršku u procesu sticanja novih kompetencija.

Do sada je uspostavljena saradnja sa 84 poslodavca iz javnog i privatnog sektora. Uspostavljanje saradnje sa poslodavcima je od velikog značaja za unapređenje položaja mladih Roma i Romkinja, kao i celokupnog društva jer pruža mogućnost poslodavcima da uspostave komunikaciju sa romskom zajednicom i angažuju nove ljudske resurse.

FOR želi da uspostavi saradnju sa poslodavcima na teritoriji Republike Srbije u cilju organizovanja stručne prakse u okviru gore navedenog projekta. Stažiranja su plaćena, traju od 3 do 6 meseci a namenjena su mladima sa najmanje srednjim obrazovanjem. Program stručne prakse dovodi do stvaranja kompetentnih mladih lica na tržištu rada i pruža mogućnost usavršavanja i sticanja novih veština i znanja.

Uslovi učešća:

FOR želi da uspostavi saradnju sa društveno odgovornim poslodavcima koji obavljaju različite delatnosti na teritoriji Republike Srbije. Svi zainteresovani poslodavci biće kontaktirani kako bi dobili dodatne informacije o projektu i saradnje na projektu.

Poslodavci zainteresovani za učešće u programu stručne prakse koji sprovodi Fondacija za obrazovanje Roma u okviru projekta „Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma – faza 2“ se mogu prijaviti mailom na spetrov@romaeducationfund.org. Prilikom prijave, poželjno je da zainteresovani poslodavci dostave naziv privrednog društva kao i kraći opis delatnosti koju poslodavac obavlja.